Zilvervisjes / Papiervisjes

Het papiervisje komt regelmatig in verwarmde gebouwen voor. Met de opkomst van C.V. en isolatie waardoor de temperatuur zomer en winter 20 C of meer is, heeft dit beestje het erg naar zijn zin.

Het papiervisje kan gemakkelijk verward worden met het zilvervisje Het grootste verschil tussen deze twee is de leefwijze. Zilvervisjes hebben een hoge luchtvochtigheid nodig en is dus een hoge luchtvochtigheid de oorzaak.

In de meeste gevallen hebben we te maken het papiervisje.

Uiterlijk:
Vleugelloos, Lengte tot ca. 12 mm. Lichaam bedekt met fijne schubben, twee lange antennen aan de kop en 3 lange aanhangsels aan het achterlijf; kruipt met snelle slangachtige bewegingen. Grijsachtig van kleur en duidelijk gespikkeld aan de rugzijde.

Ontwikkeling:
Onvolledige gedaanteverwisseling eieren ca. 1 x 0,8 mm ; worden in hoopjes afgezet; max. 200 stuks; eitjes komen na 4 – 6 weken uit tot maximaal een half jaar, dit is afhankelijk van de temperatuur. Bij temperaturen beneden de 22 C komen de eitjes niet uit. Larve stadium: de nimfen vervellen tot 13 maal. Levensduur afhankelijk van temp. En vochtigheid ca. 2 – 3 jaar.

Leefwijze:
Papiervisjes zijn lichtschuw. Voorkeur voor rel. luchtvochtigheid 33 % of meer. Overdag verbergen zij zich op donkere plaatsen, naden en kieren van gebouwen. Papiervisjes kunnen makkelijk versleept worden van het ene pand naar het andere, met producten en materialen.
Hun voedsel bestaat voornamelijk koolhydraten zoals zetmeel, suikers, enz. Dit dieet wordt aangevuld met eiwitten in de vorm van kleine, dode insecten en bepaalde soorten lijm die gebruikt wordt bij het inbinden van boeken.
De meest gunstige temperatuur voor volwassen papiervisjes ligt tussen de 32 en 38 C.

Schade:
– papier, boekbanden, behang en producten van synthetisch materiaal zoals kleding, wandbedekking e.d.

Wering:
– Temperatuur zo laag mogelijk houden, producten i.p.v. in kartonnen dozen in kunststof bakken opslaan. Zorg voor zo min mogelijk schuilplaatsen (naden en kieren).

Bestrijding:
B&E Plaagdierbeheersing naden en kieren (schuilplaatsen) laten behandelen met een bestrijdingsmiddel.

Voor afspraak bel 0113-405667 of mail.