Muizen en ratten

Ratten
De meest voorkomende rat is de bruine rat, daarnaast komt ook de zwarte rat en bisam/muskus rat regelmatig voor.

 • Bruine rat:
  Ratten zijn zogeheten cultuurvolgers. Dit betekent dat daar waar mensen zijn, ook ratten zijn.
  De bruine rat heeft een bijzonder groot aanpassingsvermogen, kan uitstekend graven, zwemmen en klimmen. De reuk is het belangrijkste zintuig. De Bruine rat is meest ’s nachts actief. Bruine ratten zijn alleseters met voorkeur voor het beste wat voorhanden is.
  De bruine rat heeft zich over geheel Nederland verspreid.

  De bruine rat heeft meestal bruin van kleur. De bruine rat heeft een ronde staart die iets korter is dan het lijf. De bruine rat wordt gemiddeld 25 – 35 cm en weegt ca. 500 gram.Wering:
  Om problemen met ratten te voorkomen is wering erg belangrijk. Voorkomen is beter dan bestrijden.
  Weringsmaatregelen tegen ratten:
 • Openingen in woningen en gebouwen maximaal  0,5 cm.
 • Houd omgeving schoon en opgeruimd, zodat er geen voedsel en schuilplaatsen zijn.
 • Geen begroeiing tegen gebouwen.
 • Afvalcontainers goed afsluiten.

Schade:

 • Knaagschade, ratten zijn knaagdieren en knagen aan van alles en nog wat. Door het knagen aan kabels kan veel schade ontstaan zeker als brand door kortsluiting ontstaat.
 • Ook door het bevuilen van voedsel voorraad en verpakkingsmateriaal kan schade ontstaan.
 • Het verspreiden van gevaarlijke ziektes zoals ziekte van Weil en Paratyfus.

Rattenbestrijding:
Bestrijden van de bruine rat is vakwerk, wij zijn specialist in het bestrijden van ratten.
Elke situatie is anders daarom is bestrijden ook maatwerk.
Bel, mail ons en we lossen het op.

 

Zwarte rat.
Zwarte ratten komen in Nederland voor in havengebieden, en in delen van Noord-Brabant en Limburg in agrarische bedrijven en in veevoederbedrijven. Maar tegenwoordig ook in stedelijke gebieden. In de tropen is de zwarte rat een boombewoner. In Nederland leeft de zwarte rat in gebouwen op hoge droge plaatsen (vlieringen, zolders, pakhuizen, havenemplacementen) en aan boord van schepen.

 • Uiterlijk:

Blauwgrijs tot zwart.

De zwarte rat is een zeer slank dier met een vrij spitse snuit, grote kraalogen en  oren. Kleur blauwgrijs tot zwart. (komen naar voren gevouwen tot over het oog). Ze hebben een lange dunne staart die langer is dan het lichaam (17-25 cm). Een volwassen dier is 14-23 cm lang (zonder staart) en weegt ca. 150-250 gram. Ze eten ca. 15 gram per dag.

 • Ontwikkeling:
  Zwarte ratten zijn na 3 maanden geslachtsrijp. De draagtijd is 20-24 dagen, de nestgrootte is 6-10 jongen, zoogperiode ± 3 weken.
  Levensduur is 2 – 4  jaar.
 • Leefwijze:
 • zeer schuw, ‘s nachts het meest actief
 • leeft graag hoog in gebouwen; kan zeer goed op droge plaatsen leven; heeft minder behoefte aan vocht, dit in tegenstelling aan de bruine rat.

Schade:
Verspreiden van ziektes zoals o.a. Pest.
Ratten veroorzaken knaagschade aan o.m. verpakkingsmaterialen, houten vloeren, houten wanden en dakbeschot, leidingen en kabels (kortsluiting, storingen), isolatie.

Weringsmaatregelen tegen ratten:

 • Openingen in woningen en gebouwen max van 0,5 cm.
 • Houd omgeving schoon en opgeruimd, zodat er geen voedsel en schuilplaatsen zijn.
 • Geen begroeiing tegen gebouwen.
 • Afvalcontainers goed afsluiten.
 • Zorgen voor zo min mogelijk schuilplaatsen.

 

 • Bestrijding:
  Ratten bestrijden is vakwerk, en het bestrijden van de zwarte rat vergt veel kennis en geduld. Wij zijn specialist in het bestrijden van ratten.
  Elke situatie is anders daarom is bestrijden ook maatwerk.
  Bel, mail ons en we komen naar u toe voor advies en/of het maken van een plan van aanpak.

 

Muizen

 • Huismuis:

 Ontwikkeling:
Huismuizen hebben een slanke bouw, spitse kop, grote oren, kraalogen en een lange dunne staart. Volwassen exemplaren hebben een lichaamslengte van ± 7-10 cm en een gewicht tussen 15-30 gram. Vrouwtjes van 2-12 maanden zijn geslachtsrijp en hebben zo’n 6-10 worpen. De draagtijd is 3 weken en de nestgrootte is gemiddeld 5-6 jongen. De levensduur van de huismuis is ca. 1 jaar.

Leefwijze

De huismuis zijn uitstekende klimmers en kunnen tot ca. 30 cm hoogte springen. Reuk is het voornaamste zintuig van de huismuis.
Huismuizen eten graag zaden, maar eten in principe alles. Gemiddeld eet een huismuis zo’n 3-5 gram per dag. Ze hebben weinig behoefte aan vocht, daardoor kunnen ze zeer droge omstandigheden overleven.
Huismuizen leven voornamelijk in gebouwen onder de vloeren, op zolders, achter wanden, boven of in isolatiemateriaal en in of onder opgeslagen materialen.
Huismuizen zijn voornamelijk ’s nachts actief.
De huismuis komt ook in de vrije natuur voor.

Sporen en schade

De uitwerpselen (zwart, 3-8 mm lang en 1-3 mm dik) worden verspreid aangetroffen, deze worden vrij snel hard.
De huismuis laat sleepsporen van de staart achter in stoffige omgeving, “buiksmeer” op veel belopen randen en knaagsel van onder meer isolatiematerialen.
Huismuizen kunnen ziektekiemen verspreiden zoals bijvoorbeeld bacteriën, ze bevuilen voedselvoorraden met uitwerpselen en urine. Daarnaast veroorzaken ze knaagschade aan diverse producten en materialen, waaronder ook kabels.

Wering
Gezien huismuizen zich door kleine openingen verplaatsen is het belangrijk ter preventie (ventilatie)openingen in buitenmuren te verkleinen tot maximaal 0,5 cm breedte met behulp van muizenroosters of bijenbekjes. Dicht gaten, scheuren en kieren in muren en vloeren. Beperk het voedselaanbod door afval goed op te ruimen en voorkom het creëren van schuilplaatsen door langdurige opslag te vermijden en in loodsen goederen vrij van de wanden te houden.

Bestrijding

Bestrijding van muizen kan op verschillende manieren. Belangrijk is te beginnen met inspectie om te zien waar sporen zijn en waar de muizen zich schuilhouden. En afhankelijk van de situatie kiezen we de meest geschikte bestrijdingsmethode.

 

Maak gelijk een afspraak 0113-405667 of mail.