Kakkerlakken

Hoe bestrijd je kakkerlakken? 

Kakkerlakkenplagen in woningen en panden zijn moeilijk te bestrijden.  Dit komt doordat de kakkerlakken in spleten wegkruipen en verbazend goed bestand zijn tegen de meest gebruikte gifstoffen. Door massaal en preventief gebruik van bestrijdingsmiddelen treedt namelijk resistentie op. Uit onderzoek is daarnaast gebleken dat kakkerlakken zeer snel resistentie opbouwen.

Kakkerlakken insectvriendelijk bestrijden

Er is een een andere, zeer efficiënte en niet-giftige methode waarbij je eenvoudigweg een glazen pot met nauwe opening vult met gedeeltelijk koffiedik en wat water. De buitenkant van de pot kan desnoods worden bedekt met ruw plakband, zodat de kakkerlakken gemakkelijk naar binnen kunnen klimmen. Deze manier is voor zover insect vriendelijk omdat andere insecten niet aangetrokken worden. Als ongediertebestrijder maken wij in kassen en op andere plaatsen met veel planten, gebruik van kakkerlakkenlokdoosjes.

Kakkerlak  in huis gezien?

Wanneer je één kakkerlak ziet lopen, wil dat nog niet zeggen dat je te maken hebt met een plaag. Maar een kakkerlakkenplaag wil je voorkomen dus als je er eentje ziet, onderneem dan direct actie om verdere verspreiding te voorkomen. Een actie kan zijn contact opnemen met ons.

Oorzaken van kakkerlakken in een woonomgeving

De kakkerlak komt van oorsprong uit tropische gebieden en om die reden houden ze vooral van vochtige en warme omgevingen. Woningen vormen dan ook een prettig klimaat voor deze hinderlijke insecten. Niet zo vreemd dus dat je kakkerlakken in ons land vooral in stedelijke gebieden zult aantreffen. De eerste kakkerlakken komen vaak per ongeluk in huis terecht, bij geschakelde woningen bijvoorbeeld via de buren. Verder kunnen de insecten,  zelf of hun eitjes, zijn meegelift met een product  uit een tropisch land of de vakantiekoffer.

Wie is de bakkerstor of kakkerlak?

De kakkerlak, ook wel bakkerstor genoemd, is een plaaginsect vanwege de voorkeur voor keukenafval. In huizen, flatgebouwen en met name keukens is het een ongewenste gast vanwege de schimmels en bacteriën die het insect verspreidt. Eenmaal wanneer de besmetting is gebeurt, is de bestrijding erg lastig omdat de kakkerlak in de nauwste spleetjes kan kruipen, vaak massaal voorkomt en de eitjes bestendig zijn.

kakkerlakken

Uiterlijk

Op het eerste gezicht lijkt het lichaam wel wat op een kever vanwege de vrij gladde, in de lengte gegroefde vleugels, de ovale vorm en donkere kleuren. De bakkerstor of kakkerlak heeft echter een vrij plat lichaam en de vleugels ontbreken bij de nimfen en de vrouwtjes, mannetjes hebben deze wel maar kunnen er niet mee vliegen. De kleur is donkerbruin tot zwart, mannetjes zijn vaak lichter van kleur vanwege de vleugels. De poten zijn lichtbruin van kleur, de tasters zijn dun en ongeveer een derde van de lichaamslengte. De bakkerstor wordt ongeveer 25 millimeter lang.

Oorsprong

Oorspronkelijk komt deze soort uit zuidwestelijk Azië, maar tegenwoordig kom je hem ook in Europa tegen. Echter niet in de natuur maar uitsluitend in gebouwen en dat is geen fijne situatie. De aantallen nemen echter af omdat de hygiëne in Europese landen toeneemt. De beste manier om ervan af te komen is voorkomen dat etensresten rondslingeren en je deze goed opruimt. Wat ook helpt is prullenbakken buiten plaatsen en het dichtmaken van gaten in wanden en vloeren. Maar het laatste gaat alleen de verspreiding tegen. Als de bakkerstor geen voedsel meer kan vinden, worden soortgenoten opgegeten. Dus eind goed al goed.

Kakkerlakken bestrijden?

B&E Plaagdierbeheersing kakkerlak contact

Neem CONTACT op om af te spreken. MAIL om je vraag te stellen of bel 0113-405667 om gelijk een medewerker te spreken.