Houtworm en boktor

Last van houtworm

Hoe bestrijd je dit houtetende beestje?

De meest bekende houtaantaster is de gewone houtworm. Bij gewone houtworm moet het hout ingespoten worden met een bestrijdingsmiddel. Dit wordt onder lage druk op het hout gespoten. Het middel dringt diep door in het hout, zodat de larven doodgaan. Ook lange tijd daarna werkt het product tegen eventuele nieuwe larven, het werkt dus ook preventief. Het hout moet wel vrij zijn van verf- en waslagen, omdat anders het middel niet in het hout dringt.

De ontwikkeling van de gewone houtworm:

Uit een eitje van een houtworm kevertje (donkerbruin tot zwart en 2,5 tot 5 mm lang) komt een larve (geelachtig-wit en 4 – 6 mm lang) deze eet ca. 3 jaar in het hout. Het is dus de larve van de houtwormkever die de schade aanricht. Daarna verpopt hij zich in het voorjaar net onder de oppervlakte van het hout. In de pop ontstaat een houtwormkevertje. Dit beestje drukt zich uit de pop door het laatste flinterdunne laagje hout, waarbij de bekende kleine ronde gaatjes ontstaan. Dit gebeurt in de maanden mei tot augustus.

houtworm

Larve van een houtworm

Mieter of boormeel

Op plaatsen waar de houtworm actief is treft men aan de oppervlakte van het hout boormeel aan en kleine gaatjes van 1 – 2 mm. Ook wel “mieter” genoemd. Aan deze gaatjes (uitvliegopeningen) kan men dus zien om welke houtaantaster het gaat. De huisboktor heeft bijvoorbeeld ovale uitvliegopeningen. De grote houtwormkever (ook wel klopkever, bonte knaagkever of doodskloppertje genoemd) heeft ronde uitvliegopeningen van 2,5 – 4 mm.

Paren van de houtworm

Eenmaal uit de pop op het hout gekropen, zoeken de mannetjes en vrouwtjes elkaar op om te paren. Het vrouwtje legt hierna de 20 – 60 eitjes (in groepen van 3 a 4) in naden en kieren van het hout en ook wel in oude uitvliegopeningen. De kevertjes sterven en de cyclus is rond.

boktor

Houtworm verwijderen?

B&E Plaagdierbeheersing boktor contact

Neem CONTACT op om een inspectie af te spreken. MAIL om je vraag te stellen of bel 0113-405667 om gelijk een medewerker te spreken.